Életem eddigi legjobb tréningje

Egy nagyvállalat munkavállalójaként az ember élete sosem nevezhető könnyűnek, sőt. Számos területen kell megállnunk a helyünk, és már a vállalat működésének átlátása is éveket igényelhet tőlünk, ha nem vagyunk elég talpraesettek és tanulékonyak. Egy ilyen szervezet sokszor lomha, hosszú elintézési útvonalakkal tarkított, ezért saját munkánk megkönnyítése és eredményünk, sikerességünk biztosításának érdekében ajánlatos felkutatni azokat a kollégákat, akik egy-egy területen hatékony segítségünkre tudnak lenni. Ez már fél siker számunkra a hosszú és eredményes vállalati munka biztosításához, de akár még dicséretek felhalmozásához, vagy előléptetéshez is.

Ez így leírva igen könnyűnek tűnik, közel sem ennyire egyszerű azonban kivitelezni. Valóban nagyon bátornak, jó kommunikációs képeségekkel megáldottnak és leleményesnek kell lennünk ahhoz, hogy ez megvalósulhasson. Nem beszélve arról, hogy ha több nemzetiség, kultúra és vallás találkozik egy vállalaton belül, számos kommunikációs feszültséggel, nehézséggel kell szembenéznünk a mindennapi munka során.

Nem is olyan régen kaptam egy meghívót, amiben megjelenésem kérték egy interkulturális tréning egész napjára. Emlékszem, még bosszankodtam is, hogy rengeteg munkám van, és nincs időm felesleges tréningekre járni, nem értettem, hogy az egyik leghúzósabb időszakban, hogy gondolhatja ezt az egészet jó ötletnek a vezetőség. Amint elmentem a tréningre megértettem azonban. Életem egyik legjobb oktatásán vettem részt ugyanis, úgy, hogy nem csak jól éreztem magam, de az eredményét és hatékonyságát is láttam a munkám során már másnap. Teljesen feloldotta a tréning a kulturális különbségekből adódó kommunikációs eltérések okozta feszültséget. Életem egyik legjobb és leghatékonyabb tréningje volt, nem hiába hívják interkulturálisnak, már tudom. Alig várom a következő alkalmat. Biztos vagyok benne, hogy mind szervezeti, mind munkavállalói szinten van még hova fejlődnünk ugyanis, de félelmetes eredményeket tudtunk elérni már egy alkalommal is a vállalati élet mindennapjaiban. Sokkal gördülékenyebb és gyorsabb a munka ma már, legyen szó bármelyik kollégámról, és ezt fantasztikus látni, főleg belülről, a vállalati élet aktív résztvevőjeként.