Munkavédelmi oktatás könnyen és egyszerűen

Azt gondolom minden vállalat vezető számára ismerős a munkavédelem témaköre, annak minden velejárójával együtt. Nehéz témakör, mert jogszabályokkal tarkított, számtalan rendelkezést és tiltást tartalmazó szabályrendszer, aminek bizonyos része vonatkozik egy-egy vállalkozás fajtára, vagy típusra és egy-egy része nem. Már azt is nagyon nehéz kibogozni sokszor, hogy a szóban forgó vállaltra melyik jogszabályi kötelezettség vonatkozik és melyik nem.

Egy biztos, munkavédelmi oktatás lebonyolítására mindig szükség van. Ettől általában a munkavállalók hátán fel szokott állni a szőr, és a kifejezés hallatán mindenki fantáziája azon kezd dolgozni, hogy vajon hogyan úszhatná meg azt a napot, amit teljesen feleslegesen, értelmetlenül ott kell tölteni az oktatás helyszínén.

Természetesen van néhány terület, tevékenység, ahol ez nagyon fontosnak bizonyul, mind a vállalkozás, mind a munkavállalók életét tekintve. Egy termelő vagy gyártó cég például biztosan megpróbál nagyobb hangsúlyt fektetni például nem csak a védelem területét illetően, de az oktatási tevékenység kapcsán is. Nem kisebb, mint emberéletek múlhatnak ezekben a cégekben ugyanis, hogy ha már baj történik, akkor kinek mi a feladata, és gyorsan, hatékonyan végre is tudják azt hajtani, hogy ne veszítsenek értékes perceket, és valódi segítséget kapjon az a pórul járt kolléga.

Miért ne lehetne azonban azokon a helyeken is érdekesen és lelkiismeretesen, valódi helyzeti ismereteket és intézkedési lehetőségeket, tudást adva megtartani az oktatást, ahol csak irodai munka folyik például. Számtalan felmérés kimutatta, hogy az online munkavédelmi oktatás nem csak könnyebben kivitelezhető és kényelmesebb a munkavállaló számára, de több információ és értékes tudás marad meg egy-egy ilyen foglalkozás eredményeképp, szemben a személyes és időben behatárolt oktatással.

Számomra tehát az körvonalazódott ki, hogy ezt a területet mindenképp szakemberekre kell bízni, és bizony olyan oktatási formát kell választanunk, ami a vállalati kultúrába jól beilleszthető és a munkatársak is maradéktalan végig tudják csinálni és még érdekességet is hordoz számukra.